Feed on
Posts
Comments

Ovanliga vändningar

En oväntad vändning” brukar man kanske säga oftare en ”en ovanlig vändning”, men i påskhelgen och veckorna därikring (ja, jag vet, jag ligger lite efter i bloggandet) så var det inte många vagnar som vände där de brukade. Mölndaslinjen var avstängd under en månad medan de bytte spår där så linje 2 vände vid Wavrinskys Plats och linje 4 vid St: Sigfrieds Plan. Sedan var spåret förbi Sahlgrenska avstängt pga. växelarbete så då fick linje 2 vända tillsammans med linje 10 i Guldheden medan linje 6 och 8 vände vid Wavrinskys Plats istället. Linje 7 fick köra via Annedal. Dessutom bytte man räls i början på Första Långgatan så linje 3, 9 och 11 fick krångla sig förbi via Linnégatan och Marklandsgatan. Vad var det mer? Jo, rälsbyte i linje 3:s vändslinga vid Slottskogsvallen, vilket gjorde att stackars linje 2 fick vända vid Marklandsgatan medan linje 3 lånade linje 2:s vändslinga vid Axel Dahlströms torg.

Dessutom blev man tvungen att göra ett akut växelbyte vid Grönsakstorget vilket medförde rejält med omläggningar. Linje 6 från Kortedala gick sin vanliga väg till Grönsakstorget där den sedan svängde vänster och blev en linje 2 mot Marklandsgatan och likadant tillbaka igen. Samtidigt fick linje 6 från Länsmansgården köra sin vanliga väg till Nordstan och därefter svänga vänster till Centralstationen där den blev en linje 2 mot Mölndal (men som alltså vände vid Wavrinskys plats). Övriga linjer som normalt går via Domkyrkan fick köra via Avenyn istället förutom linje 10 som fick köra via Chalmers och Skånegatan eftersom det hade blivit för trångt på Avenyn annars. (Nu blev det för trångt i Chalmerstunneln istället med både linje 2 och 10 där utöver linje 6, 8 och 13, så det blev till att köa, men det var antagligen bättre ändå).

Förutom ovanstående omläggningar var även delar av Kortedala/Bergsjölinjerna avstängda ett tag för spårarbeten men då var jag ledig så riktigt hur det drabbade trafiken har jag inte koll på.

Nedan ett antal bilder föreställande vagnar i vändslingor där de inte brukar vara:

 

M32 443 har just ankommit till Wavrinskys Plats som en linje 8 från Angered och skall nu avgå som linje 6 mot Kortedala. Linje 4, 8 och 6 var alltså kopplade med varandra.

M32 443 som linje 8 i vändslingan Wavrinskys Plats

M31 362 som linje 6 i vändslingan vid Linnéplatsen

M32 401 har just ankommit Doktor Sydows Gata som linje 10 och skall nu avgå som linje 2 mot Frölunda (dit linje 2 gick istället för linje 8 under växelarbetet vid Sahlgrenska!).

M29 804 vänder som linje 3 vid Axel Dahlströms torg

M31 302 vänder som linje 4 vid St: Sigfrids Plan.

M29 852 vid Wavrinskys plats skyltad Marklandsgatan

M29 852 i slingan Marklandsgatan, lite förrädiskt skyltad Mölndal.

M31 343 som linje 5 i slingan vid Sahlgrenska. Att jag fick vända med 5:an vid Sahlgrenska hade ingenting med alla spårarbeten att göra. Det berodde på att en buss hade fått stopp i spåret i kurvan från Avenyn till Engelbrektsgatan. Därför lade TLI om linje 4 och 5 via Skånegatan, men tyvärr stod jag i Brunnsparken när de gjorde detta, så jag hade ingen möjlighet att komma till Skånegatan. Istället fick jag köra till Valand och sedan upp till Sahlgrenska via Kapellplatsen. Precis när jag svängde upp på Aschebergsgatan hade de förövrigt fått undan bussen så de lade tillbaka trafiken igen. Men det var inget annat för mig att göra än att fortsätta till Sahlgrenska. Vid Chalmers mötte jag en linje 2 mot Marklandsgatan. Hade kunnat bli ett fint mupp-kort om någon varit där och tagit kort :-)

***************

En sista bild från vår rastmatsal: Så här kan det se ut på Göta Källare ibland när kollegorna är på det asociala humöret. Spårvagnsförare är vana vid att sitta längst fram med ryggen mot alla andra. Ibland när man jobbat för mycket blir det lätt så här i matsalen :-)

2 Responses to “Ovanliga vändningar”

 1. ABW skriver:

  Kan ju inte ha varit lätt att turista i Göteborg de senaste veckorna ;)
  Förövrigt alltid kul att läsa din blogg. Jag hoppas på fler inlägg i framtiden :)

 2. Ola S skriver:

  Njä, det har det kanske inte, men det fanns gott om ersättningsbussar, så folk kom fram ändå!
  Fler inlägg blir det, minst lika (o)regelbundet som tidigare, det kan jag lova :-)
  Kul att du gillar bloggen!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.