Feed on
Posts
Comments

Frågor och semester!

Imorgon börjar min livs första riktiga semester, skall bli spännande. Eftersom jag aldrig haft någon sådan förut vet jag ju inte riktigt vad man gör. Eller är det att inte göra som är konsten? Nåväl, har redan tjuvstartat semestern med två fridagar, känns bra.

En av mina sista arbetsdagar satt jag och körde linje 3. Vid en central hållplats kommer en dam ombord och frågar:
-Kör du raka vägen eller går du till Majorna?
-Jo jag går till Majorna, men vilken hållplats skall du till?
-Nej, jag skall inte till Majorna, jag skall till Askim.
-Jaha, men då är det ju bättre att du tar linje 58 härifrån, den går dit.
-Jaså, gör den?! Härifrån?
-Ja, därifrån (pekar på hållplatsen 5 meter bort).
-Jaha…

Damen vänder sig om för att gå av när en annan passagerare kommer fram och frågar:

-Den här vagnen går väl till Järntorget?
-Jajamensan!
-Tack.

Damen som kommit halvvägs nerför trappan hör detta och kommer upp igen:

-Jaså, du kör till Järntorget i alla fall?
-Ja visst!
-Jamen dåså. (Damen går in och sätter sig).

Kan inte låta bli att ropa efter henne att det ju är betydligt enklare att svara på frågan om vilken linje man skall åka med om man talar om vart man skall från början.

-”Jo, det förstås”, -blir svaret. Suck. 

Hon åkte sedan med till Järntorget och såg ut att vara på väg till hållplatsen för linje 80 som mycket riktigt går till Askim. Det hon menade med sin första fråga, ”Går du raka vägen” var antagligen ”Kör du raka vägen till Marklandsgatan eller går du via Majorna?” Antar detta eftersom linje 80 går från Marklandsgatan också. Jag tolkade dock hennes fråga som ”Kör du Avenyn rakt fram eller svänger du mot Majorna”. Tänk så fel det kan bli!

Roliga frågor från pasagerare kan orsaka rejäla skrattsalvor eller nervösa fnitter på gränsen till sammanbrott i lunchrummet. En klassiker är ”Vilken vagn skall gå först” till föraren längst bak i en kö med vagnar. Det finns folk som inte riktigt har fattat det där med spåren. (Lite skrämmande faktiskt. Samma människor måste ju tro att en vagn kan svänga undan om de kommer ivägen för den).

En annan klassiker är ju att fråga aldedes försent. Sådana har jag haft flera gånger nu i sommar. Senast en man som skulle till Klippan vid Älvsborgsbron. Efter att jag legat i maxfart på Angeredsbanan i 7 minuter kommer han fram och frågar: ”Hur skall jag åka för att komma till Klippan?”  Svaret blev förståss: ”Gå av nästa hållplats, gå över till andra sidan och vänta på nästa 9:a”.

Hur tokiga frågor folk än ställer så tycker jag oftast bara att det är trevligt. Jag gillar att prata med passagerarna. De jag stör mig på är folk som inte frågar alls utan istället springer in i väntkuren och försöker se på tidtabellen om deras hållplats är med. Detta gör man förståss först när vagnen kommit in på hållplatsen och öppnat dörrarna. När dörrarna börjar stängas blir de lite stressade och kommer springande framåt på utsidan. Hälften blir tvugna att fråga mig i alla fall och lyckas ofta orsaka en försening på en halv minut helt i onödan.

Semester var det. Skall bli skönt, även om jag säkert kommer drabbas av spårvagnsabstinens ganska snart. Har ju inte varit utan så här länge sedan jag började. Blir det jobbigt får jag väl gå ner och titta på kaoset i Brunnsparken. Från och med igår är två av fyra spår där avstängda pga. spårbyte, så nu skall 7 spårvagnslinjer och 4 busslinjer samsas om samma hållplatsläge…

Är åter i trafik en bit in i september!

2 Responses to “Frågor och semester!”

 1. Mårten skriver:

  Tack för din kommentar. Otäckt när dörrbromsen ger sig. Borde inte lita på den alls, kanske bättre att ha bussar helt utan dörrbroms eller vars dörrar inte kan öppnas om inte P-bromsen är i. Men samtidigt är det ju mycket smidigare med dörrbroms, 99,999% (eller mer) av fallen när de fungerar. Har ni dörrbroms på spårvagnarna eller hur fungerar det?

  Tillönskar dig en trevlig semester.

 2. Ola S skriver:

  Jo, vi har dörrbroms på spårvagnarna också, fast den fungerar inte riktigt på samma sätt som på en buss. Har utlovat ett inlägg om hur dörrarna på en spårvagn fungerar förut, men inte skrivit något än kommer jag på…

  På en buss stänger man ju ofta dörrarna utan att låsa dem, sedan trycker man lätt på gaspedalen för att låsa dörrarna och lätta på dörrbromsen när man skall iväg från hållplatsen. Dessutom kan man ju ofta ansätta dörrbromsen utan att öppna dörrarna om man stannar till vid exemplevis ett trafikljus. Skönt att bara trycka på gasen när man skall iväg.

  På en spårvagn måste jag först stänga dörrarna. När alla dörrar är stängda tänds en lampa som talar om för mig att det nu går att låsa dörrarna. När alla dörrar är låste plingar det till och en grön lampa tänds (jag får klarsignal). Därefter kan jag köra.
  Att bara aktivera dörrbromsen som på en buss går inte. Å andra sidan slås bromsen till automatiskt på de nya vagnarna så fort man stannat (eller i vissa fall nästan stannat vilket kan vara lite irriterande). På de äldre vagnarna måste man tala om för vagnen att ”nu står vi stilla, lägg på bromsen” med en knapptryckning.

  Skall försöka ta mig i kragen och skriva ett riktigt inlägg om det där med dörrar. Det är ganska intressant faktiskt. Min största arbetsuppgift förutom att köra är ju att öppna och stänga dörrar…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.