Nordens Ark
- Bilder tagna i Juli 2006

 

 

 

Nedanstående bilder tog jag under ett besök på djurparken Nordens Ark i Sotenäs kommun i juli 2006. Nordens Ark är helt inriktat på att rädda utrotningshotade djur varför det enbart är sådana som visas upp i parken. Djuren har stora hägn och det är inte alltid man ser alla djur under ett besök. (Vid närmare eftertanke har det nog aldrig inträffat). Mer om Nordens Ark kan man läsa på deras hemsida.
   Om bilderna kanske man skall nämna att de ofta är av dålig kvalité. Det beror på min kamera och vädret samt djurens totala ovilja att posera och titta in i kameran...

 Nytt för i år är att man skaffat tiger, närmare bestämt Amur Tiger, (kallas sibirisk tiger av de breda massorna). Vid vårt besök hade tiger varit i parken i en vecka. Vi hade tur som kom dit precis innan de skulle mata tigern inför publik första gången.  
På bilden kommer en av djurvårdarna med matbrickan. Tror att det stod runt 300 personer och väntade på att tigern skulle visa upp sig, trångt med andra ord.

 Tillslut dök tigern upp. Han gick längs med stängslet och visade upp hela sin högra, randiga sida för åskådarmassorna...

 

...han besteg matbordets topp...

 

...kände vitringen av kött...

...fick syn på det (nu är han nära mig)...

 

...och tog ett rejält tag om benet med munnen och lyfte in det i det höga gräset bakom honom. Det hela tog ca. 40 sekunder. Sedan var han borta. Ladda ner kort filmsnutt här!

 

När tiger försvunnit in bland gärs, stenar och träd begav vi oss ner mot Pudun! Det är världens minsta hjortdjur vilket man ser om man tittar på gräset som inte är direkt högt. Första gången jag såg den.

 

Nästa anhalt var hos den Mindre Pandan (även kallad röd panda). En av dem var på ovanligt bra fotohumör och traskade runt nere på marken precis framför oss i flera minuter. (I vanliga fall sitter de uppe i ett högt träd och ger sken av att vara en helt vanlig orange-röd lurvig boll).

 

Pandan har fått syn på någonting...

...ett träd kanske?Nej det blev visst inte regn!

 En snöget i julivärmen. Trevliga mähän!

 

Här har vi några Himalayatahrer som givetvis låg så högt upp de kunde komma.

 

Nästa djur var en pippi. En fjälluggla (en sådan där som Harry Potter har). Givetvis vred hon runt huvudet så fort jag tryckte på kameran (hände två gånger).

 En varg fotad genom ett glasfönster i caféet varghuset mitt i parken.

Om jag minns rätt är detta en slaguggla.

 

Uttern var på lekhumör och var inte stilla en sekund. Svårt att fota då!

 

Då var vi framme vid snöleopaderna...

 

Hon undrar vem i hela friden det är som klipper gräset mitt på en måndagseftermiddag när man bara vill ligga och vila i skuggan någonstans. Mycket fascinerande djur förresten, titta på tassarna (och på svansen om ni har vägarna förbi)!

 

Jag tror att detta är Gemsar...

 

Framme vid lodjuren. De satt och hade det mysigt och tittade på utsikten (över Åbyfjorden) när vi kom. Sedan hände det där som aldrig händer (dvs. det händer i 97,3 % av fallen inte), ett av lodjuren gick ner och lade sig precis på andra sidan stängslet och poserade i flera minuter...

 

...han gjorde det nog bara för att han visste att min kamera inte tycker om när solen går i moln (vilket den precis gjort). Fick en hyfsat skarp bild på honom i alla fall!

 

Nu har vi vandrat ner till Lantgården (avdelningen för hotade lantraser). Där var det första vi fick syn på en väldigt charmig gotlandskanin. Av någon anledning var gräset lika välbetat på utsidan av hagen som på insidan!

 

Strax dök det upp fler kaniner, fyra stycken ville ha de saftigaste klöverblommorna först.

 

På väg ut från lantgården sprang vi på ett par olika getter, (det måste de ju vara eftersom de fanns där!)

 

En killing.

 

En sista bild föreställande en fjälget (eller får?) som tydligen bara fanns i 25 "exemplar" totalt!

 

  
   Till Bildsidan
Sidan upplagd 2006-07-19 Till Startsidan