Munkedals Jernväg  Augusti 2005

 

Nedan finns ett litet bildreportage från Munkedals Jernväg där jag var i augusti 2005 och fotade (fast mest åkte jag).
Ett besök på Jernvägen rekommenderas verkligen om man är i trakten.
 Behöver man mer än ett ångtåg för att motivera ett besök i trakten så finns t.ex. Nordens Ark en halvtimma bort. Bara några minuter från Jernvägen finns dessutom modelljärnvägsmuseet Chateau Småröd som i alla fall kommer att finnas kvar i år. (Vägverket bygger ut E6:an...). Ytterligare sevärdheter i närheten är... tja, hela Bohuslän!

Ångloket har precis backat från perrongen för att fylla på vatten när en av Västtrafiks reginor kör förbi på Bohusbanan, på väg mot strömstad.

 


Vatten fylls på och lite olja här och där är ju inte heller fel!

 


Lok och vagnar är tillbaka vid perrongen igen...

 


Bild tagen från vagnen närmast loket (dvs. det andra loket som drar tåget mot Munkedalshamnshållet, loket kallas "SIMPLEX").

 


Åtorps stationshus och en bit vagn. Åtorp är banans nuvarande "centralstation" varifrån tågen utgår. Först åker man ner mot Munkedals hamn, sedan tillbaks igen, förbi Åtorp, mot Munkedals nedre, sedan tillbaks till Åtorp igen.

 


Nu bär det iväg! Nästan genast passerar vi över Bohusbanan innan det börjar slutta ner mot havet.

 


Som synes är det ganska grönt runt banan, här och där finns det dock "hål" i grönskan som bjuder på fin utsikt. (På högersidan är det brant uppåt, på vänstersidan brant neråt mot Örekilsälven).

 


Nu har tåget anlänt till Risvarp, en grönskande ort som synes. Längre kommer man just nu inte eftersom vägverket håller på att bygga en ny motorvägsbro för nya E6an en bit fram. Ett par år framåt vänder alltså tågen här i Risvarp. Som kompensation har vägverket sponsrat upprustningen av sträckan Åtorp - Munkedals nedre, som förut inte var farbar.

 


Nu har vi passerat Åtorp igen och är alltså på väg mot Munkedals nedre på den helt nylagda delen av banan. Nu är det ångloket som drar!

 


Nu har vi ankommit Munkedals nedre, som har två spår, varav ett med perrong. I det röda huset till vänster fick passagerarna titta på en liten utställning om Munkedal, bruket och järnvägen. Loket, "SIMPLEX", används normalt bara som ersättning för ångloket. Anledningen till att man nu använder båda två är att man vid risvarp ännu inte har möjlighet att göra rundgång med något lok, pga avsaknaden av därför nödvändiga spår!

 


Den här bilden är tagen från Munkedals nedre upp mot Munkedals stationshus på Bohusbanan. Trappan leder rätt upp till bangården och det finns ingen som helst möjlighet att på ett lagligt sätt ta sig vidare till stationshuset därifrån. På skylten står det bla: "FÖRBJUDET att beträda spårområdet överträdelse kan medföra LIVSFARA".

 


Här har vi ångloket som står och pustar i väntan på att bli tillbakasläpad till Åtorp av sin kollega "SIMPLEX".

 


Här har vi ännu en bild på ånglok och vagnar. I bakgrunden ser man banan mot Åtorp försvinna in i grönskan...

Mer information om Munkedals Jernväg finns på deras hemsida:
www.munkedalsjernvag.com

Till Bildsidan 
Sidan upplagd 2006-04-23 Till Startsidan